מבינים בקפה
זני קפה Varietals
הבנת זני קפה: מה הקשר ליין?
לכל חובב יין, לראות שם כמו מרלו או פינו נואר זה דבר שבשגרה. הם מתכוונים למשהו. אלה לא רק שמות מפוארים המוקצים באקראי, הם מתייחסים למגוון הענבים המשמשים לייצור היין. גם מרלו וגם פינו נואר הם סוגי יין, אבל יש הבדלים עיקריים בכל הנוגע למראה ולטעם שלהם. אפשר להסתכל על קפה בצורה דומה.
כפי שאפשר לדמיין, בקפה, המגוון – או הזן אם משתמשים בו כשם תואר – אומר לך מאיזה סוג של דובדבן קפה מגיעים הפולים. אם אתה רואה Caturra, Heirloom או Margogipe כתוב על שקית הקפה שלך, זה מתאים לזן אחד מתוך כמה אלפי זני קפה שנמצאים ברחבי העולם.
הם גם טופחו על ידי אנשי מקצוע בתחום הגננות לצורך הביצועים הטובים ביותר – מבחינת איכות או תפוקה – באזור או בשטח ספציפי או אולי כדי להיות עמידים בפני מחלת צמחים או בצורת ספציפית.
המינוח יכול להיות שימושי גם עבורך, בתור השותה, שכן בקרוב תבין שלכל זן יש תכונות ייחודיות משלו המבדילות אחד מהשני.
כדי לתת לך מושג על כמה מהזנים הנפוצים ביותר, נסתכל על כמה לעומק:
Heirloomאתיופית
מקורה מאתיופיה זה פולים בשם גנרי.
למה השם הגנרי? ובכן, ההערכה היא שיש בין שישה לעשרת אלפים זני קפה באתיופיה לבדה – כן, שישה עד עשרת אלפים! בשל הנתון האדיר הזה, לא היו מספיק בדיקות גנטיות כדי לאפשר לקונים להבדיל אחד מהשני. עם האבקה צולבת המתרחשת באופן טבעי בטבע, השם 'מורשת אתיופיה' קיים כמונח גג לתיאור כל הגרסאות. זה מה שבאמת הופך את הקפה האתיופי למסתורין למדי – ומעניין בכך. לכל כפר או עיר יכול להיות מגוון אחר, עם מאפיינים ייחודיים משלו.
אומרים שאתיופיה היא מקום הולדתו של הקפה, כלומר, בשלב מסוים בזמן הוא נמצא כאן רק באופן טבעי.
אז איך זה עשה את דרכו לצד השני של העולם?
היסטוריית קפה קצרה: תמצית:
לפני זמן רב הובא צמח קפה מאתיופיה לתימן. מתימן ההולנדים גנבו – כן, גנבו – כמה עצים, ושתלו אותם באי ג'אווה (הגדול באיי אינדונזיה). שנים מאוחר יותר, ממשלת הולנד רצתה לתת מתנה למלך צרפת, והחליטה שעץ קפה יהיה מתנה פנטסטית.
צרפת לקחה את המתנה הגנובה הזו בזרועות פתוחות והוקמה חממה שבה הצמח היחיד הזה טופל כמו מלכים וטופל כראוי. למרבה המזל עבורנו, הם עשו זאת, כי הצמח האחד הזה הוא האב הקדמון של רוב הקפה שיש לנו היום בעולם.
זרעיו נלקחו ונשתלו ברחבי העולם; תחילה באמריקה הלטינית ובאי בורבון (אי מול החוף המזרחי של אפריקה, הידוע כיום כאי ראוניון). עץ חשוב מאוד זה הוטבל בשם "העץ האציל" בגלל כמה הוא היה משמעותי בהרחבת מגוון הקפה שיש לנו היום.
זן הקפה שנשתל באמריקה הלטינית מהעץ האציל ידוע בשם Typica – מהמילה הלטינית ordinary. הוא הפך לזן פופולרי למדי, וידוע בניקיון, מתיקות ונוטה לאיכות כוסות מעולה. זהו זן הקפה שתשתה אם אתה שותה קפה מסוג Kona או ג'מייקני Blue Mountain.
זן בורבון
זן הקפה מעץ האציל שנשתל מול חופי אפריקה באי בורבון ידוע בשם – ניחשתם נכון – בורבון! למה זה לא ידוע גם בשם טיפיקה? הצמח בסופו של דבר עבר מוטציה לזן אחר והשתנה משמעותית מהצמח טיפיקה.
אחד ההבדלים העיקריים הוא הפריון – או מספר הדובדבנים שהצמח יפיק – שכן צמח הבורבון פרודוקטיבי יותר מ-Typica בכ-30%. עם הפרודוקטיביות הנוספת הזו, זה הפך לנחשק למדי, והזרעים של הזן החדש הזה נשתלו בחלקים שונים של מרכז ודרום אמריקה.
בורבון ידוע כבעל קצת יותר מורכבות ומתיקות בפרופיל הטעם, בהשוואה ל-Typica.
CATURRA VARIETAL זן הקאטורה
בברזיל, מוטציה של צמח הבורבון הביאה לגרסה קטנה יותר, ואף יותר פרודוקטיבית, של שיח זה. מכיוון שהוא נטוע ממש מחוץ לעיר Caturra, ברזיל, הזן קיבל את השם הזה. בהתבסס על הפרודוקטיביות הגבוהה יותר וגודלו הקומפקטי, זו הייתה החלטה קלה עבור חקלאים הזקוקים למפעל טוב כדי למקסם את השימוש באדמותיהם – וכתוצאה מכך היא הפכה לפופולרית מאוד. הטעם של הקפה נוטה להיות בעל חומציות בהירה עם פוטנציאל בהירות נמוכה יותר מאשר בורבון.
זני קטימור
זן אחד שיש לו את הרקע הייחודי למדי הוא קטימור. זהו חלקו Caturra, וחלקו Timor Hybrid – Timor Hybrid בפני עצמו הוא זן מעניין, כי הוא למעשה חלקו רובוסטה וחלקו ערביקה . לעומת זאת, כל זן אחר שדיברנו עליו הוא 100% ערביקה. עם זה מביא חלק מהמאפיינים של רובוסטה לשעועית, כמו יותר טעם מר, יותר קפאין ויותר עמידות בפני חרקים. מכיוון שהזנים המעורבבים הללו מביאים את הטוב משני העולמות, הם פנו אל החקלאים והפכו פופולריים מאוד.
זני גיישה
גיישה מה קורה כשזן מאתיופיה נטוע בפנמה, מתרגל בתחרויות ברחבי העולם ומתמודד מול כמה מבתי הקפה הטובים ביותר שיש?
התשובה? הוא בולט בגדול, הוא שובר שיאי מחירים ושולח אדוות בתעשיית הקפה המיוחדת. איך קוראים לזן המבוקש במיוחד הזה?
גיישה. שם כפר באתיופיה
בין קליות קפה מיוחדות, לזן זה יש תחושה מיסטית; הילה מיוחדת דמוית חד קרן בגלל הפיתוי והמוניטין שצבר במכירות פומביות שוברות שיאים.
חלק ממה שהופך את הקפה הזה למעניין כל כך (חוץ מהטעם) הוא שההיסטוריה שלו נטועה באתיופיה. מעניין שאחרי שהושתל וגדל בארץ אחרת, לפרופיל הטעם שלו יש מאפיינים משני האזורים.
זני פקאמארה
זן הקפה הגדול להפליא הזה הוא הכלאה של Maragogype ו-Pacas. Maragogype הוא מוטציה טבעית של זן Typica שהתגלה בברזיל בשנת 1870. Maragogype אינו מייצר הרבה דובדבנים, אז זו הסיבה שהפקאמרה מועדפת בדרך כלל על ידי החקלאים.
זני קפה טופציו, פקאמארה ואובאטה
זן אובאטה
אובאטה הוא זן שנראה נדיר שיש לו שושלת די!
הוא יורד מסרכימור ומונדו נובו. סרכימור הוא שילוב של טימור (שהוא למעשה הכלאה של שני מיני קפה, קפה ערביקה וקפה קנפורה – הידוע גם בשם רובוסטה) ווילה סרצ'י (מוטציה טבעית של בורבון). מונדו נובו הוא הכלאה של בורבון וטיפיקה.
קטיה דיוק, מפיקה של פינקה סן איסידרו בהונדורס, הסבירה לנו מדוע היא שתלה את הזן הזה בחווה שלה:
"שנת 2012 הייתה שנה קשה מאוד עבורנו. בין 60-80% מהמטע שלנו נהרס על ידי חלודה [עלי קפה] (פטרייה, הידועה גם בשם Hemileia vastatrix)! המפעל שלנו היה בעיקר Catuai ו- Caturra. היינו מאוהבים בתוצאות בכוס של הזנים האלה, אבל היה ברור שלא לקחנו בחשבון את השינויים האקלימיים שעומדים בפנינו! זן Obatã הביא לנו אלטרנטיבה חדשה כדי לשמור אותנו בעסק… התשואות שלו מדהימות, זהו צמח עמיד בפני חלודה. עם זאת, זה תובעני מבחינת תזונה וניהול".
"האתגר שלי הוא להראות שעם מגוון כזה, אני יכול להגן על החווה שלי מאירועי טבע. ועם ניהול וטיפול טוב, אני יכול להשיג כוס קפה מעולה, כפי שעשינו בזכייה במקום השני בתחרות תלת-לאומית".
טופזיו
קפה זה פותח במכון האגרונומי של קמפינאס (IAC) בברזיל בשנות ה-60. מכון זה מסייע לספק לחקלאים ברזילאים זנים חדשניים המתאימים ביותר לתנאים הספציפיים שלהם.
Topazio הוא הכלאה בין Red Catuai (שהוא הכלאה של Mundo Novo ו- Caturra) לבין Mundo Novo (היברידית של שני זני הקפה המקוריים, Bourbon ו-Typica). הכלאה זו נועדה לספק את היתרונות של זני האב.
מה עוד?
המספר העצום של זני קפה מדהים. כפי שאולי שמתם לב מהמעטים שעליהם דנו במאמר זה, ישנה כמות משמעותית של מוטציה והאבקה צולבת, אשר ממשיכה להוביל למספר הולך וגדל של זנים ייחודיים שאנו רואים כיום.
באתיופיה לבדה יש אלפי זני קפה, וקשה לאתר כל אחד מהם מבלי להיכנס לבדיקות גנטיות רציניות. משימה זו היא בהחלט משהו שארגוני קפה מיוחדים היו רוצים לעשות בעתיד, אבל למרבה הצער, זה פשוט לא בר ביצוע בנקודת הזמן הזו.
אספרסוטק למשרד
אספרסוטק מציעה למשרדים קפה איטלקי אמיתי, מכונות קפה מובחרות, ציוד ומוצרים נלווים (דוגמת כוסות ומוצרי המתקה), שירות תחזוקה שוטף, והדרכה אישית לעובדים בהכנת הקפה.
להמשך קריאה >>
אספרסוטק לבתי קפה
אספרסוטק מציעה לבתי קפה ומסעדות
קפה איטלקי איכותי, מכונות קפה מובחרות,
ציוד ומוצרים נלווים, שירות תחזוקה שוטף, והדרכה אישית לבריסטות לשם הכנת קפה מיטבית.
להמשך קריאה >>
מכונות קפה
חברת אספרסוטק מייבאת מכונות קפה מאיטליה המתאימות לבתי קפה של המותגים פיורנזטו,קרימלי ולה פבוני, וכן משמשת משווקת מכונות קפה ביתיות משרדיות של המותגים סאקו גג'יה ויורה.
להמשך קריאה >>
הקפה
חברת אספרסוטק, הינה היבואנית הבלעדית
של מותג הקפה האיטלקי, סאן-ג'וסטו, המיוצר מאז שנת 1949.
במפעל משפחתי
בלב בירת הקפה האיטלקי, טריאסט.
להמשך קריאה >>
לקוחות ממליצים
התרשמתי מאוד לטובה , מאוד מקצוען , איתר את הבעיה בקלות והביא לפתרונה. כמו כן הקפה שלו מצוין עם ארומה נפלאה…ממליץ בחום
אבי ברגמן
מכיר את אספרסוטק כבר עשרים שנה. עסק מקצועי, שירות ואמינות ללא פשרות.תיקון מהיר ומדוייק למכונה, קפה נפלא ביבוא בלעדי,היענות מהירה לכל קריאה, ניחוחות של חברה אירופאית. נדיר במקומותינו!
רפי סימונסון
כלקוח ותיק של גיא אני מקבל שירות מעולה, קפה מעולה, תיקונים, חלפים ועצות.
מומלץ מאד.
צבי גורן